fbpx
Onze partners

Categorieën



Recente reacties


Calendar

juni 2019
M D W D V Z Z
« mei    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Recente Posts


Tags

Blog

Siegurd.nl / Recepten  / Appelcake uit de Dutch Oven

Appelcake uit de Dutch Oven

Deze appelcake is zo ongelooflijk simpel te maken, maar vooral erg leuk om te doen omdat je geen oven nodig hebt. Je kunt het dus gewoon op de camping maken of in het wild, als je maar kunt beschikken over een Dutch Oven en een kampvuur. Dit recept is redelijk basis en kan aangevuld worden met wat er voor handen is. Denk aan pruimen, kaneel, verschillende bessen, noten, enz. En voor de chocolade liefhebbers kun je de appels weglaten en ipv daarvan dikke brokken chocolade in het beslag doen.

De ingrediënten

Ingrediënten (voor 12 personen)

  • 500 gram bloem
  • 500 gram boter
  • 350 gram kristalsuiker
  • 0,5 zakje vanillebakpoeder
  • 8 eieren
  • 5 (zure) appels
  • 100 gram rozijnen en/of cranberries
  • 2 eetlepels citroensap

Bereiding

  • Begin met het maken van een vuur. Het beste werkt de Dutch Oven op briketten maar houtskool werkt ook goed mits je het een beetje in de gaten houdt en aanvult waar het nodig is. Meestal doe ik dit na een BBQ. Briketten blijven heel lang nagloeien en zijn ideaal om er nog een Dutch Oven op te zetten.
  • Wel de rozijnen voor 15 minuten in heet water (of rum). Snij de appels in grote stukken. Knijp de sap uit een halve citroen over de appels en voeg de rozijnen zonder vocht. Strooi wat suiker over de appel/rozijnen mengsel. Nu kun je dit mengsel gelijk in de DO doen en warm laten worden met een paar klontjes boter maar je kunt er ook voor kiezen om het door het beslag te doen.
  • Plaats de Dutch Oven op 3 briketten, doe de deksel erop en plaats nog 6 briketten op de deksel.
  • We gaan nu met het beslag aan de gang. Plaats boter en suiker in een kom en kneed met je vingers de boter door de suiker knijpen. Als het een homogene pasta is geworden voeg je één voor één de eieren toe en klop je deze door het beslag totdat alles goed is opgenomen. Doe dat met een krachtige klop beweging. Je beslag wordt steeds lichter van kleur. Voeg nu de bakpoeder aan de bloem toe en zeef het geheel in het beslag. Meng alles goed door elkaar maar doe dat wel kort, niet overroeren anders wordt je cake taai. Het moet een zacht en glad beslag worden. Voeg nu de appels als je dat nog iet gedaan hebt.
  • Open de deksel van de Dutch Oven en giet het beslag in de pan. Als je ervoor gekozen hebt om de appels er van tevoren in te doen dan zouden ze nu lekker moeten sissen! Plaats de deksel op de pan en bedek deze voor de helft met gloeiende briketten.

TIP: doe net zoveel briketten op de deksel zodat je ruimte hebt om er tussen nog eentje kwijt te kunnen.

  • Bak de cake gaar. Dat kan 60 minuten duren of anderhalve uur. Het is sterk afhankelijk van de omstandigheden om je heen. Het beste is als je de DO in een vuurbak kwijt kan zodat de wind de warme lucht van de briketten niet wegblaast.
  • Draai de deksel elke 15 minuten één kwartslag om te voorkomen dat er Hot Spots ontstaan en de cake op sommige plaatsen kan verbranden. De kunst van een goede cake is langer op een lagere temperatuur bakken. Anders dan bv taart wordt de cake lekkerder en zachter als je het bv rond de 150 graden bakt voor een langere periode. Neem daar dus de tijd voor. De tijden die ik aangeef zijn een richting maar nooit bepalend, dat is aan jou! Check de appelcake na 30 minuten.

TIP: je weet dat de temperatuur goed is als de cake na 30 minuten mat wordt aan de bovenkant en na 45 minuten begint te bruinen.

  • Prik na 60 minuten met je mes om te kijken of de taart gaar is. Heerlijk met een bolletje vanille-ijs. Eet smakelijk!

Geen reacties

Plaats een reactie