Mora of Zweden
Op een zonnige maar frisse lentedag, waar de sneeuw nog niet zo lang geleden plaats heeft gemaakt voor goudgele velden en de talloze bladerloze berkenbomen er een beetje treurig bijstaan, rijden we het terrein op van Mora of Sweden. Op het eerste gezicht een rustig bedrijf met meerdere gebouwen zonder grootse allure. Het straalt effectiviteit en autenticiteit uit, “what you see is what you get!”, en daar houden we van!
We lopen richting receptie waar we ontvangen worden door Debby, een Groningse die al 20 jaar in Zweden werkt. Zij doet de marketing bij Mora en na een korte kennismaking worden we aan de vakkundige leiding van Thomas overgedragen, onze gids van vandaag! Met snelle pas lopen wij het eerste gebouw binnen. Daar staan we oog in oog met de eerste machine in het proces. Een rol van zacht plaatstaal gaat richting een stanser waar uiteindelijk duizenden lemmetten per dag uit komen. Bruut werk samen met de geur van heet staal en olie geven het geheel een masculiene gewaarwording. We moeten goed luisteren naar wat Thomas ons te vertellen heeft, door het geluid van de vele werkende machines en rijdende heftrucks heen. Gelukkig is zijn enthousiasme over het bedrijf waar hij al decennia’s werkt, genoeg om al die herrie te overstemmen.
We lopen naar de volgende ruimte waar de verschillende staalsoorten worden verhit zodat zachtstaal veranderd in hardstaal. Heel veel processen komen aan de orde en ieder staalsoort heeft zijn eigen temperatuur en afkoelings periode om vervolgens weer de oven in te gaan om te stabiliseren. Koolstofstaal wordt bijvoorbeeld rond de 700 graden gehard en roestvrijstaal rond de 1200 graden. Daar zijn allemaal verschillende geautomatiseerde machines voor. De tijd dat alles met de hand werd vervaardigd is, dankzij de grote vraag en concurrentie, voorbij maar de sporen zijn nog steeds zichtbaar in het bedrijf. Want één ding is zeker, de liefde voor het vak is gebleven, zo vertelt Thomas als hij vol trots één van de eerste grinders toont, niets anders dan een hele grote ronde steen aangedreven door een band waar de snede uit het staal werd gemaakt, en waar die een ereplekje heeft gekregen in de oorspronkelijke ruimte van het oude familiebedrijf. Het staalpoeder dat werd los geschraapt kwam op de wand aan de achterkant terecht waar het een tweede pleisterlaag vormde.
Tegenwoordig schenkt Mora ook aandacht aan het milieu. Al het staalpoeder wat vrijkomt tijdens de verschillende processen, komt in het koelingswater terecht. Dit water stroomt in het hele gebouw door een netwerk aan goten en verzamelt zich in een machine die in een aparte ruimte staat. Dit grote kamer vullende apparaat zorgt ervoor dat het water wordt hergebruikt door alle staaldelen met speciale magneten eruit te filteren. Het staal wordt dan als grote ronde cilinders uit de machine geperst. Dit wordt opgekocht door nikkel en koper bedrijven.
Van de ene ruimte lopen we met snelle pas naar de andere ruimte. Als ik foto’s wil nemen moet ik eerst vragen want het ligt toch erg gevoelig. Bij grote uitzondering is het mogelijk om wat detail foto’s te maken. Er staan veel gecomputeriseerde machines met veelal geheime technische gegevens in beeld.
Het bedrijf laat in principe geen bezoekers toe in de fabriek. Uitzondering wordt gemaakt voor verkopende partijen en journalisten… laat ik nu beide partijen vertegenwoordigen! Mora besteedt heel veel aandacht aan de kwaliteit van haar messen. Niet voor niets worden ze wereldwijd gezien als één van de beste merken op het gebied prijs/kwaliteit. Op meerdere plekken zijn dan ook computers aanwezig met meetapparatuur om bv buigzaamheid, scherpte en andere kwaliteitscontroles uit te voeren. Zelfs een heus laboratorium met hypermodern apparatuur om alle eigenschappen van dat ene mesje te testen zodat het perfect de fabriek verlaat.
Nu het lemmet gemaakt is krijgt het een handvat. Dat kan van kunststof worden gemaakt als van hout. Ook dit proces gebeurt hier in dezelfde fabriek. Kunststof korreltjes in talloze felle kleurtjes worden gesmolten tot een ergonomisch en comfortabel handvat. Hout wordt gefreest en in vorm gebracht voor de authentieke houtbewerkingsmesjes of de wereldberoemde meer dan 120 jaar oude Classic nr. 1. Zelfs de plastic hoesjes worden hier gemaakt.
Na een duidelijk verhaal over hoe gelamineerd staal wordt gemaakt is de rondleiding tot een einde gekomen en voor we enig benul hadden waren we twee uur verder. Rest ons alleen nog een kort bezoekje aan de showroom en uitwisseling van visitekaartjes en brochures. Wat ons opviel bij Debby en Thomas maar ook bij de medewerkers, waren de trots over dit product maar aan de andere kant toch ook de bescheidenheid en nuchterheid, wat ook het Zweedse volk zo typeert.
Recente reacties