fbpx
Onze partners

a

Onze bushcraft locatie is gesitueerd op het prachtige Leersumse Veld, waar wij een fantastische samenwerking hebben met Staatsbosbeheer.

a

Onze logistieke en administratieve partner met meer dan 25 ervaring in de reis en buitensport wereld.

a

Al jaren onze partner in crime als het gaat het leveren van kleding, messen en overige uitrusting zoals Pinewood, Casstrom en Cruds

a

De Rolls Royce onder de handzagen, Silky voorziet ons van topkwaliteit Japanse zagen voor tijdens onze cursussen.

a

Tijdens onze carving workshops en bijl cursussen maken wij gebruik van de bijlen van Hultafors. Zweedse topkwaliteit voor een betaalbare prijs.

 
Cursus

Living by Nature Jaaropleiding 2024

Algemene informatie

De jaaropleiding 2024 Living by Nature zijn 33 dagen complete onderdompeling in alles wat je wilt weten over het leven in en met de natuur! Samen met de 2weekse expeditie naar het buitenland zijn dat samen zo’n 51 dagen in de natuur met les, vaardigheden leren en ontdekken. Hiervan zijn de ambachtsweek en de expeditie volledig optioneel. Ga jij ons avontuur aan?

Je krijgt een volledig pakket aan cursussen met echt alles, maar dan ook alles erop en eraan! Zo leer je de natuur kennen in alle seizoenen en leer je werken met diverse soorten gereedschap. Je leert over vuur, tondel, houtsoorten, bomen. Maar ook leer looien, voedsel, diersporen en nog veel meer. Daarbovenop krijg je ingelaste dagen waarin jij je volledig gaat verdiepen in allerlei ambachten en native skills. Zoals het werken met bot, gewei, pees, vuursteen etc. Door de opzet van deze jaaropleiding Living by Nature vorm je met jouw medecursisten een ‘tribe’. ‘s avonds kun je bij het kampvuur verder werken aan jouw projecten. Als hoogtepunt organiseren we een expeditie in het buitenland waarin alle vaardigheden en gemaakte items van pas komen.

De jaaropleiding

Onze instructeurs

Onze instructeurs hebben jarenlange ervaring met ‘Living by Nature’. Na onze jaaropleiding heb jij zoveel kennis en ervaring dat Living by Nature in je bloed gaat zitten.

 • 11 weekenden van 3 dagen
 • verschillende ambachtsdagen
 • 14 dagen expeditie (buitenland)

Na deze opleiding heb jij een berg aan kennis en ervaring over ‘Living by Nature’. Dit is de methode die wij hanteren. Het is een combinatie van bushcraft, survival, primitieve technieken en onze eigen filosofie. Hiermee ben jij in staat om zelf langere periode in de natuur te verblijven. Je bent dan zover getraind dat je in staat bent om aan anderen de basis te leren. Alleen de basis, zeg je? Ja, wij zijn ervan overtuigd dat om andere mensen iets te kunnen leren, je eigen kennis en vaardigheden veel hoger moeten zijn dan het niveau waarop je lesgeeft. In deze opleiding krijg je veel meer dan de basis geleerd.

Vakmanschap

Voor veel van de onderwerpen die we gaan behandelen is meer nodig dan theorie en het een keertje gedaan hebben. Je zou denken dat na tien keer vuur maken met een vuurboog je het de elfde keer wel uit kunt leggen. Maar wat weet je over de invloed van: houtsoorten, bomen, de materialen voor de vuurboog. Of over soorten pees en hoe je die natuurlijk kunt maken? Wat weet je van luchtvochtigheid, temperatuur, de wind en luchtstromen? Denk ook aan het vinden van droog hout en de juiste materialen? Dan nog alle verschillende houdingen en technieken die je kunt gebruiken? Tondel, waar je dat kunt vinden, hoe je ze per soort moet prepareren? Dan heb je nog steeds geen vuur. Hoe ga je alles klaarleggen voor je gaat beginnen en hoe bouw je het op? Dit zijn allemaal factoren die het proces beïnvloeden. Ben je voorbereid op de psychische gevolgen als het niet lukt? Dit is slechts de opsomming van de basis in bushcraft over één van de vele onderwerp.

Het vraagt veel training en oefening om vaardigheden echt meester te worden. Door je kennis en ervaring bij te houden en verder te ontwikkelen kun je doorgroeien naar instructeur. Het leven in de natuur vereist nu eenmaal ervaring. En daar moet je tijd in steken. Dat kan frustrerend zijn, maar maak je geen zorgen! Oefening baart kunst. We geloven in vallen en opstaan. Voor je kunt lopen, ga je gewoon een paar keer onderuit. Maar nogmaals, ‘no worries’, geef je over aan de ervaring. Na deze jaaropleiding Living by Nature kun je de spreekwoordelijke marathon lopen!

Living by Nature is net een boek met moeilijke woorden. Als je de woorden leert begrijpen dan wordt het verhaal duidelijk.

Stel je voor dat je wilt leren ‘trailen’. Een ree volgen door naar zijn ‘tracks’ te kijken. Je kunt in een trackingboek kijken hoe de pootafdrukken er normaal uit zien. Maar wat als het afwijkt van de norm? Je kunt opzoeken hoe ver zijn afdrukken van elkaar af staan wanneer hij rent. Wat als hij net bijvoorbeeld een boom moest ontwijken? Wij leren je eerst het dier kennen. Hoe het beweegt, wat hij eet, waar hij bang voor is, in welk gebied hij thuis is. Als je dit leert, ga je ervaren hoe hij leeft, hoe hij denkt. Vervolgens kun je, wanneer je aan het ‘trailen’ bent, visualiseren hoe hij logischerwijs zou lopen. Daarna kun je altijd nog het trackingboek openslaan. Je zult merken dat het boek makkelijker te begrijpen is nu je, wat erin staat, kunt visualiseren. Het is logisch geworden.

Jaaropleiding 2023 Living by Nature: Het jaar rond

Ben je benieuwd naar wat de opleiding inhoudt? Een volledige lijst, van alle dingen die we jullie willen leren, veel te lang zou worden. Daarom hebben we een greep uit ons aanbod genomen. Hierdoor krijg je een beeld maar in werkelijkheid leer je veel en veel meer.

Kennismaking

We starten met een dag kennismaken. De cursisten leren elkaar en de instructeurs kennen. We praten over het draaien van het kamp, we gaan natuurlijk ook onmiddellijk allerlei leuke dingen doen samen.

De basis

In de eerste 2 weekenden van de opleiding leggen we het fundament. Een aantal onderdelen zijn: gereedschapsonderhoud, gereedschapsveiligheid (denk aan mes, bijl, zaag), snijoefeningen, vuur en de vuurplaats, de vuurboog theorie en praktijk, tondels en waar ze te vinden, hout en waar het te vinden, wandelingen waarin we soorten en materialen leren kennen, wild- en natuurobservatie, shelters bouwen, bedden maken, villen en uitbenen, jerky maken, wat kun je met pezen, botten, huiden, nagels, wat zijn nou handige knopen en hoe maak ik ze, hoe vinden en filteren we water, en pas ik natuurlijke EHBO toe,…

Verdieping

De daarop volgende weekenden gaan we dieper op de onderwerpen van de basis in en behandelen we verder gevorderde onderwerpen. Enkele voorbeelden: wandelingen waarbij je op een ’bushcraft manier’ naar een bos leert kijken, hoe leven dieren, dieren observeren, je eigen boetnaald maken. Hoe werken hars, fatwood en berkenschors en hoe vind ik ze? Pinesticks en teer maken, touwen op vele manieren en met verschillende materialen leren maken, bot en gewei bewerken, hout en wortels verzamelen en bewerken. Maar ook bastcontainers maken en wilg verwerken, trapping (de theorie), vallen en fuiken maken, …

Eetbare natuur, medicijnen en meer

We gaan verder met 3 dagen over eten, medicijnen en hoe ze te bewaren. Na het gebruikelijke ontbijt op een natuurlijk vuurtje gaan we wandelingen maken en eetbare planten leren herkennen. We zien hoe we vet verkrijgen uit de natuur, hoe we pekelen, klei behandelen en we maken en bakken potten.

Bewaren, meenemen en toepassingen

Er komt ook een 3 daagse over wol, vilten, travel baskets en potten. We leren hoe je met wol kan werken, hoe je moet kaarden, hoe het vilten werkt en je een deken kan maken. Tevens leren we dat weekend meer over rawhide en het gebruik ervan. We gaan ook weer verder met het maken van potten, de theorie, het zelf maken en afbakken.

Vuursteen & toepassingen

Het ambacht van flint knappen, ofwel vuursteen bewerken. We leren verschillende technieken, zoals pressure flaken en percussion flaken en behandelen verschillende tools en stenen, zoals basalt, obsidiaan en flint. We behandelen theorie van allerlei verschillende periodes, en maken daarna ons eigen gereedschap. We gaan pijlpunten, schrapers en messen maken!

Dieren, gedrag, tracking

Deze dagen gaan we ons op dieren focussen. Misschien lukt het ons om naar de hertenbronst te gaan kijken. Dit betekent vroeg opstaan, de bossen in en dieren observeren. We gaan jullie bewuster maken van de dieren en de wereld om je heen. We behandelen tracking: dierensporen bekijken, de verschillen leren lezen tussen dierensporen, hoe een trail lezen en leren over het dier dat je volgt.

Huiden bewerken

We gaan buckskin en vishuiden tannen. Dit weekend leer je de theorie over huiden en hoe je ze gebruiksklaar kan maken. We gaan het natuurlijk ook doen, iedereen gaat zijn eigen buckskin en vissenhuid maken.

Ambachtsdagen

Deze dagen zijn volledig gericht op het vervolledigen van alles wat je nodig hebt voor de 2-weekse expeditie. Ook het vissen komt nog aan bod: een natuurlijke vislijn maken, bot en gewei verder leren bewerken om er vervolgens haken en speerpunten van te gaan maken en we behandelen fuiken en andere visvallen. Er is ruimte voor herhaling en oefening.

Afsluiting

Tijdens het afsluitingsweekend ga je laten zien wat je beheerst. Deze dagen zou je kunnen zien als een examen en afronding van de leerfase. Daarna gaan veel studenten verder met het voorbereiden van hun expeditie benodigdheden.

De Expeditie

Afsluitend gaan we gezamenlijk twee weken naar het buitenland om alles wat we geleerd hebben ook echt te gebruiken. We nemen dan spullen mee die we zelf gemaakt hebben en gaan leven ‘zoals onze voorouders’. In onze zelfgemaakte kleding, met onze travel baskets op onze rug, drinkend uit kalebassen en met zelf geslagen vuursteenmes gaan we twee weken al onze primaire levensbehoeftes uit de natuur halen. Meer over de expeditie komt in de opleiding aan bod.

De expeditie vindt plaats in september, na het afronden van de jaaropleiding Living by Nature. Hiermee heeft iedereen de tijd om zijn benodigdheden af te maken.

Let op deze cursus wordt georganiseerd en uitgevoerd door onze collega’s van Living by Nature.

DATA Jaaropleiding A:

 • Feb-09-10-11
  Mar-08-09-10
  Apr-12-13-14
  Mei-10-11-12
  Jun- 14-15-16
  Juli-12-13-14
  aug-09-10-11
  Sept 13-14-15
  Okt 11-12-13
  Nov 08-09-10
  Dec 13-14-15

CURSUSINHOUD:

 • Alles wat hiernaast beschreven staat

Prijs

€ 3500,-

Let op: bij het boeken van deze cursus en of opleiding doet u standaard een aanbetaling van 10% (350,-)van het totaal bedrag als plek reservering

Bij de prijs inbegrepen:

 • wettelijke btw
 • de maaltijden tijdens de cursusdagen
 • materialen tijdens de cursus

Niet inbegrepen:

 • Extra materiaal voor thuis, bv. extra huiden om te looien
 • Reiskosten van/naar de expeditie
 • Eten tijdens de ambachtsdagen

Tijden:

 • Start op vrijdag om 9u
  einde op zondag +/- 17u

Aantal personen:

 • Maximaal 25

Leeftijd:

 • 16 (na overleg en/ of goedkeuring)

Locatie:

 • Verschillende locaties in Nederland (Bladel, Bathmen, Aerdenhout, Veluwe, etc)

Foto’s

Kies een datum en reserveer

Boek Nu