fbpx
Onze partners

a

Onze bushcraft locatie is gesitueerd op het prachtige Leersumse Veld, waar wij een fantastische samenwerking hebben met Staatsbosbeheer.

a

Onze logistieke en administratieve partner met meer dan 25 ervaring in de reis en buitensport wereld.

a

Al jaren onze partner in crime als het gaat het leveren van kleding, messen en overige uitrusting zoals Pinewood, Casstrom en Cruds

a

De Rolls Royce onder de handzagen, Silky voorziet ons van topkwaliteit Japanse zagen voor tijdens onze cursussen.

a

Tijdens onze carving workshops en bijl cursussen maken wij gebruik van de bijlen van Hultafors. Zweedse topkwaliteit voor een betaalbare prijs.

Paardenbloem gelei

Ingrediënten

(voor ongeveer 2 liter gelei)

  • 500 gr paardenbloemen (100 bloemen is ong. 80 a 90 gram)
  • 2 Kg suiker of honing
  • 1 grote sinaasappel
  • 2 citroenen
  • 3,5 liter water

Bereidingswijze

Ontdoe de bloem van alle groene delen. Hoe meer je eraf haalt hoe zoeter en zacht zal je jam smaken. Doe dit niet met een mesje want je snijdt zo de onderkant (bloembodem en kelkbladen) er wel af maar ook een deel van de bloem die veel goeds bevat.

Een tip is als volgt (zie afbeeldingen hiernaast en filmpje). Pak het groene gedeelte met je linkerhand en de bloem met je rechterhand. Maak een draaiende beweging zodat je in één keer het bloem eraf scheurt. Als je het goed doet blijft er alleen groen over.

Doe de bloemen in een bak water om ze schoon te maken.

Druk het water in een vergiet goed uit de bloemen.

Spreid de bloemen uit op een schone theedoek en laat alles een uurtje uitdrogen in de zon zodat de suikers even geactiveerd worden. Heb je hier geen tijd voor of is er geen zon dan kan je dit overslaan.

Doe 3,5 liter water in een grote pan.

Voeg de schoongemaakte bloemen toe.

Snij een grote sinaasappel in dunne plakjes.

Snij ook de citroenen in dunne plakjes.

Doe de sinaasappel en de citroenen in de pan bij de bloemen.

Zet de pan op hoog vuur en breng aan de kook. Zet het vuur op middelhoog en laat het geheel sudderen voor 60 minuten met de deksel half erop.

Zet het vuur uit en laat de pan zo staan voor 12 uur.

Giet het mengsel door een vergiet en druk het aan met een houten lepel. Knijp met je handen alle sap uit de drap die achterblijft.

Giet het vloeistof door een natte theedoek.

Doe de suiker of honing door het sap.

Plaats de pan op het vuur en breng aan de kook. Zet het vuur wat zachter en laat het geheel voor 1,5 uur sudderen. Het vuur moet dus niet te hard anders branden de suikers aan. Haal met een pollepel zoveel mogelijk schuim uit de pan.

Ondertussen plaats je de potten in heet water en schenk kokend heet water in de potten.

Kook de siroop in tot het de dikte heeft van vloeibare honing. Het kan misschien erg vloeibaar aanvullen maar het dikt in als het afkoelt. Je kunt testen of het de juiste dikte heeft door een eetlepel siroop op een bord te schenken. Na ongeveer 1 minuut moet het al aardig ingedikt zijn.

Schenk de siroop in de potten en laat het geheel afkoelen zonder af te sluiten. Wanneer het siroop niet meer stoomt, kun je de potten afsluiten. Je kunt de potten op hun kop in de kast bewaren of gewoon even omdraaien en weer rechtop zetten.

Heerlijk met warme toast en boter.

Boek Nu