– 300 gram bloem
– 200 gram boter
– 165 gram kristalsuiker
– 0,5 zakje vanillebakpoeder
– 4 eieren
– 150 gram blauwe bessen
– 2 eetlepels citroensap
– snufje zout
Begin met het maken van een vuur. Het beste werkt de Dutch Oven op briketten maar houtskool werkt ook goed mits je het een beetje in de gaten houdt en aanvult waar het nodig is. Meestal doe ik dit na een BBQ. Briketten blijven heel lang nagloeien en zijn ideaal om er nog een Dutch Oven op te zetten. De Dutch Oven hoef je overigens niet voor te verwarmen als een gewone oven.
Knijp de zachte boter met de suiker, zacht. Het moet licht en egaal worden.
Doe de eieren erdoor, één voor één.
Het mengsel ziet eruit alsof het is gaan schiften. Dat is helemaal niet erg. Voeg nu de bloem en meng met een klotsende beweging totdat het een mooi, zacht beslag wordt.
Doe de citroensap erdoor.
Plaats een viertal briketten op de bodem van een plaat of op de grond en doe de Dutch Oven erbovenop.
Doe in de pan een klont boter en zorg ervoor dat deze goed warm wordt en de gehele bodem bedekt.
Schenk het beslag in de pan.
Plaats de blauwe bessen mooi over het deeg.
Plaats 18 a 20 briketten op de deksel.
Na ongeveer 45 minuten even checken of het goed gaat. Doe dat zo kort mogelijk anders verlies je alle opgebouwde warmte uit de pan. Zo nodig aanvullen met briketten (onder en boven) of juist briketten weghalen. Laat nog 30 minuten staan. Met een stokje kun je nu kijken of de cake gaar is. Prik in het midden of ergens waar geen bessen zijn. Als deze droog eruit komt dan is de cake gaar.
Erg lekker met poedersuiker en warme custard!
Eet smakelijk!