fbpx
Onze partners

a

Onze bushcraft locatie is gesitueerd op het prachtige Leersumse Veld, waar wij een fantastische samenwerking hebben met Staatsbosbeheer.

a

Onze logistieke en administratieve partner met meer dan 25 ervaring in de reis en buitensport wereld.

a

Al jaren onze partner in crime als het gaat het leveren van kleding, messen en overige uitrusting zoals Pinewood, Casstrom en Cruds

a

De Rolls Royce onder de handzagen, Silky voorziet ons van topkwaliteit Japanse zagen voor tijdens onze cursussen.

a

Tijdens onze carving workshops en bijl cursussen maken wij gebruik van de bijlen van Hultafors. Zweedse topkwaliteit voor een betaalbare prijs.

Zalm bereiden op de oude inheemse manier

Ingrediënten

  • Zalm

Benodigdheden

  • 2 of 3 platte houten prikkers
  • 2 lange stukken wilgenschors (kan je van hetzelfde stuk wilgenstok afhalen)
  • 1,5 m, 4 cm dikke wilgenstok
  • scherp mes

Bereidingswijze

Meer dan een recept is dit een manier van koken, een techniek dat nog steeds veelvuldig gebruikt wordt bij inheemse bevolkingsgroepen zoals Eskimo’s en Native American. Het is tevens de meest geschikte manier voor het bereiden van zalm. Je hebt geen kookgerei nodig alleen wat hout en een goed zakmes. Het is een slow cooking methode wat ervoor zorgt dat het vis ontzettend mals wordt met een krokant laagje en heel veel smaak krijgt.

Verwijder eerst de twee buikvinnen door rondom het botje te snijden.

Snij nu recht achter de kieuwen tot aan het bot (hoofd mag eraan blijven zitten)

Snij nu de hele buik open tot aan de staart en zorg ervoor dat het mooi open kan.

Met je mes maak je nu ondiepe inkepingen tussen de graten in de lengte. Dat doe je voor elke graat.

Nu kun je met je wijsvinger elke graat los trekken van het vlees. Schuif met je vinger onder de graat, trek bij het einde voorzichtig omhoog en als dat gebeurd is schuif je met je vinger naar de binnenkant zodat de hele graat los komt ervoor zorgende dat alle vlees eraf komt.

Als dat gebeurd is draai je het vis om doe je de andere zijde.

In zalm, zoals bij vele andere soorten vis, heb je nog een dubbele rij graten. Deze trek je er gewoon voorzichtig uit door de staart omhoog te trekken en wanneer je het visvlees vasthoud zul je zien dat deze makkelijk loskomt samen met de graten die je hebt losgemaakt en de graten die nog in het vlees zitten.

Check nog de zalm op achtergebleven graten en trek deze nog eventueel uit.

Maak met je mes vier gaten, twee aan de bovenkant en twee aan de onderkant ongeveer 1,5 cm van de rand af. Maak de gaten niet te groot (net iets kleiner dan de prikkers van hout).

Steek de prikkers in de gaten en schuif deze helemaal door.

Schuif nu de zalm tussen de gespleten wilgenstok en zet deze vast aan de bovenkant met de wilgenschors om de zalm stevig ertussen te klemmen. Gebruik de tweede stuk wilgenschors aan de onderkant om te voorkomen dat het stuk verder open splijt.

Sla een korte houten haring in de grond op de plek waar je de stok met zalm insteekt zodat je alvast het gat voorbereidt anders moet je heel hard op de stok slaan met de zalm en heb je kans dat deze verder gaat splijten. Haal de korte haring er weer uit en steek in het gemaakte gat je stok met zalm. Zet deze vast door voorzichtig erop te slaan. Het geheel moet niet te dichtbij het vuur staan. Het moet heet zijn maar niet gloeiend heet dat je je hand er niet voor kan houden.

Laat het geheel voor 45 minuten staan.

Als de zalm licht oranje kleurt en de oliën redelijk beginnen te druppen dan is dat een teken dat het warm genoeg is.

Draai nu de zalm voorzichtig om en laat ook de andere kant voor 30 minuten langzaam garen.

Wees voorzichtig nu want de zalm is zo mals dat het zomaar kan afbreken. Zorg ervoor dat je gelijk bij de hand schone grote bladeren hebt of een stuk papier war je de zalm op kan leggen.

Eet smakelijk!

Boek Nu