fbpx
Onze partners

Categorieën



Recente reacties


Calendar

juni 2020
MDWDVZZ
« jun  
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 

Recente Posts


Tags

Blog

Siegurd.nl / Recepten  / Appelcake uit de Dutch Oven

Appelcake uit de Dutch Oven

Deze appelcake is zo ongelooflijk simpel te maken, maar vooral erg leuk om te doen omdat je geen oven nodig hebt. Je kunt het dus gewoon op de camping maken of in het wild, als je maar kunt beschikken over een Dutch Oven en een kampvuur. Dit recept is redelijk basis en kan aangevuld worden met wat er voor handen is. Denk aan pruimen, kaneel, verschillende bessen, noten, enz. En voor de chocolade liefhebbers kun je de appels weglaten en ipv daarvan dikke brokken chocolade in het beslag doen.

De ingrediënten

Ingrediënten (voor 12 personen)

  • 500 gram bloem
  • 500 gram boter
  • 350 gram kristalsuiker
  • 0,5 zakje vanillebakpoeder
  • 8 eieren
  • 5 (zure) appels
  • 100 gram rozijnen en/of cranberries
  • 2 eetlepels citroensap

Bereiding

  • Begin met het maken van een vuur. Het beste werkt de Dutch Oven op briketten maar houtskool werkt ook goed mits je het een beetje in de gaten houdt en aanvult waar het nodig is. Meestal doe ik dit na een BBQ. Briketten blijven heel lang nagloeien en zijn ideaal om er nog een Dutch Oven op te zetten.
  • Wel de rozijnen voor 15 minuten in heet water (of rum). Snij de appels in grote stukken. Knijp de sap uit een halve citroen over de appels en voeg de rozijnen zonder vocht. Strooi wat suiker over de appel/rozijnen mengsel. Nu kun je dit mengsel gelijk in de DO doen en warm laten worden met een paar klontjes boter maar je kunt er ook voor kiezen om het door het beslag te doen.
  • Plaats de Dutch Oven op 3 briketten, doe de deksel erop en plaats nog 6 briketten op de deksel.
  • We gaan nu met het beslag aan de gang. Plaats boter en suiker in een kom en kneed met je vingers de boter door de suiker knijpen. Als het een homogene pasta is geworden voeg je één voor één de eieren toe en klop je deze door het beslag totdat alles goed is opgenomen. Doe dat met een krachtige klop beweging. Je beslag wordt steeds lichter van kleur. Voeg nu de bakpoeder aan de bloem toe en zeef het geheel in het beslag. Meng alles goed door elkaar maar doe dat wel kort, niet overroeren anders wordt je cake taai. Het moet een zacht en glad beslag worden. Voeg nu de appels als je dat nog iet gedaan hebt.
  • Open de deksel van de Dutch Oven en giet het beslag in de pan. Als je ervoor gekozen hebt om de appels er van tevoren in te doen dan zouden ze nu lekker moeten sissen! Plaats de deksel op de pan en bedek deze voor de helft met gloeiende briketten.

TIP: doe net zoveel briketten op de deksel zodat je ruimte hebt om er tussen nog eentje kwijt te kunnen.

  • Bak de cake gaar. Dat kan 60 minuten duren of anderhalve uur. Het is sterk afhankelijk van de omstandigheden om je heen. Het beste is als je de DO in een vuurbak kwijt kan zodat de wind de warme lucht van de briketten niet wegblaast.
  • Draai de deksel elke 15 minuten één kwartslag om te voorkomen dat er Hot Spots ontstaan en de cake op sommige plaatsen kan verbranden. De kunst van een goede cake is langer op een lagere temperatuur bakken. Anders dan bv taart wordt de cake lekkerder en zachter als je het bv rond de 150 graden bakt voor een langere periode. Neem daar dus de tijd voor. De tijden die ik aangeef zijn een richting maar nooit bepalend, dat is aan jou! Check de appelcake na 30 minuten.

TIP: je weet dat de temperatuur goed is als de cake na 30 minuten mat wordt aan de bovenkant en na 45 minuten begint te bruinen.

  • Prik na 60 minuten met je mes om te kijken of de taart gaar is. Heerlijk met een bolletje vanille-ijs. Eet smakelijk!

4 Reactie

  • Dorien, vriendin van Diana en Willy

    Beantwoorden augustus 24, 2019 11:14 pm

    Hoi Siergurd, een keer per jaar komen onze vrienden bij ons genieten van een stoofpotje uit de DO. Vandaag ook de appelcake gemaakt. Heerlijk. Mis wel je broodrecept op je site. Afgelopen maand wildgekampeerd in Schotland. Ook dan gaat de DO mee.

    Wij hebben in december 2016 een workshop buitenkoken bij je gedaan en vuurmaken met een groep van 10 personen.

    Groetjes Dorien

  • Arie Buitendijk

    Beantwoorden december 22, 2019 12:42 pm

    Hoi Siegurd,
    Als traktatie op mijn werk ( school) heb ik voor mijn verjaardag al twee achtereenvolgende jaren de DO meegenomen en er de eerste keer een applecrumble in gemaakt ( buiten voor de deur op de binnenplaats) en de tweede keer een appel/cranberry cake. De eerste keer keken ze er wel van op dat ik zo’n grote zwarte warme pan naar de koffiekamer bracht maar het was snel op, de reserve appeltaart uit de winkel was echt een troostprijs voor degenen die te laat waren. Het volgende jaar wilde iedereen graag weten wanneer ik hem ging trakteren maar die planning mislukte een beetje vanwege de harde koude wind ( ik ben in oktober jarig) maar daardoor konden we de vergadering in de middag beginnen met een lekker warm stuk cake uit de DO. Nu weten ze dat ze echt geen medelijden met me moeten hebben als ik mijn eten in het bos op een houtvuurtje moet bereiden.😉😋

Plaats een reactie