
Bijenwasolie voor hout
Veel soorten oliën die gebruikt worden om hout te bewerken zijn een mengsel van minerale olie en een harde was. Minerale olie is bekend als een niet-drogende olie, en daardoor niet duurzaam. Het is dus niet zo effectief op houten gebruiksvoorwerpen die voortdurend met zeep worden gewassen.
Deze olie is een mengsel van walnotenolie en bijenwas. Walnotenolie staat bekend als een drogende olie. Dat betekent dat het absorbeert in het hout en dan verhardt. De bijenwas voegt een extra laag van bescherming en waterdichtheid.
Nog een goede eigenschap van walnoten olie is dat het niet bederft doordat het goed bestand is tegen oxidatie. Je kunt natuurlijk ook eetbare lijnzaadolie gebruiken is het niet dat het een sterke nasmaak achter houd. Zonnebloemolie is zo’n olie wat snel bederft, dus gebruiken we niet gauw.
Om de kwaliteit van je olie te verhogen en dus ook de houbaarheid, kun je vloeibare vitamine E toevoegen.

Wat heb je nodig:
- 125 ml walnotenolie
- 30 gram bijenwas
- glazen potje
- grotere pan
- water
- 1 x vitamine E pil (optioneel)

Bereiding
Doe zowel de walnotenolie als de bijenwas in het glazen potje.
Walnotenolie kun je vinden bij alle supermarkten of reforma winkel. Bijenwas kun je online bestellen bij imkerijen of nog beter bij een plaatselijke imkerij langsgaan!

Plaats het glazen potje in een grotere pan met een laagje water (tot de helft van je glazen potje) en breng tot een zachtjes sudderen. Niet laten koken het water.

Meng alles goed met elkaar en als de bijenwas volledig is gesmolten ben je klaar!

Laat afkoelen en bewaar op een donkere plek die niet al te koud is.
M. de Beer
augustus 19, 2019 3:06 pmIs dit ook geschikt voor leer ?
S. van Leusen
september 11, 2019 4:10 pmAbsoluut!
Annelies
december 3, 2019 5:24 pmMag dit aan de binnenkant van de kuksa, waar nadien wordt uit gedronken?
S. van Leusen
december 19, 2019 9:30 amJazeker, de hele kuksa kun je insmeren. Zorg er wel voor dat je de kuksa meerdere keren insmeert en heel goed laat indrogen. De was en olie moeten goed harden. Kost vaak maanden!
Arjan
augustus 17, 2020 4:03 pmIs er een alternatief voor de walnootolie (allergie?) in dit mengsel om mijn lepels / toekomstige kuksa mee te behandelen?
S. van Leusen
augustus 17, 2020 7:35 pmNatuurlijk, je zou bv lijnzaadolie, avocadopitolie, druivenpitolie gebruiken. Geen olijfolie of zonnebloemolie want die worden net even eerder ranzig dan de rest.
Erik van Leeuwen
oktober 28, 2020 9:13 pmIs er een bepaalde manier om het aan te brengen. Gewoon bij kamer temperatuur, of weer op temperatuur brengen dat t vloeibaar wordt. Of warm weg zetten ivm met intrekken drogen. Ik heb het idee dat t meteen afsluit.
S. van Leusen
oktober 29, 2020 2:51 pmDag Erik
Gewoon op kamertemperatuur met een doekje aanbrengen. Niet vloeibaar maken, dat is niet nodig. De olie zorgt voor waterdichtheid en de was voor een mooi laagje dat met de tijd harder wordt. De kunst is om het voorwerp apart te leggen voor een tijdje zodat alles goed kan intrekken en harden.
Succes!
Siegurd