fbpx
Onze partners

Categorieën



Recente reacties


Calendar

december 2019
M D W D V Z Z
« jun    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Recente Posts


Tags

Blog

Siegurd.nl / Recepten  / Brandnetel, kleefkruid en aardappelsoep

Brandnetel, kleefkruid en aardappelsoep

Een heerlijke soep dat ook nog eens supergezond is. Deze recepten zijn oh zo leuk omdat het makkelijk is, je hoeft echt geen keukenprins/es te zijn en omdat je gebruikt maakt van planten die normaliter mensen weg willen hebben.

Jonge brandnetel topjes

Het beste is deze soep tussen april en juni maken wanneer de brandnetel en kleefkruid jong zijn. Heerlijk tijdens een lentewandeling hier op het Kerkpad bij Kortenhoef heb ik de lekkerste brandnetel topjes geplukt en de jonge nog verse kleefkruid. Die laatste kun je gewoon op de trui van je wandelpartner plakken als je geen tas hebt. De brandnetels topjes kun je gewoon met je blote handen plukken als je ze maar van onderen benaderd en zonder aarzelen eraf haalt. Ach en als je wordt geprikt is dat toch heerlijk, het gevoel dat je buiten bent en leeft! Gebruik het liefst een stoffen tas of nog beter een mand om je planten en groenten te vervoeren.

Brandnetel en kleefkruid

Hieronder de ingrediënten en bereiden van de soep!

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 4 handen vol brandnetel topjes
  • 8 lange strengen kleefkruid
  • 100 ml (olijf)olie
  • 200 ml witte wijn
  • 200 gr aardappel kruimig in blokjes gesneden
  • 2 uien fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 3 groente bouillon blokjes (Zonnatura)
  • 1,5 liter water

Bereiding

  • Hak de kleefkruid en de brandnetel fijn. Vooral de kleefkruid moet heel fijn want anders hou je heel veel vezels van de stengel over en die zijn niet prettig om te eten. Je kunt ook aan het einde de soep door een zeef halen zoals ik dat doe.
  • Zet een soeppan op het vuur, doe daar de olie in.
  • Als de olie warm is doe je de uien erbij. Fruit alles aan en doe dat op een middelhoog vuur zodat het niet snel verkleurd maar mooi zacht kan worden. Op deze manier komen veel beter alle smaken los en de ui wordt heerlijk zoet.
  • Als de ui begint te kleuren doe je er de knoflook bij. Laat alles nog 5 minuten fruiten.
  • Doe nu de brandnetel en de kleefkruid erbij en laat alles goed warm worden op een hoog vuur.
  • Schenk de wijn in de pan en laat het 5 minuten goed trekken. Dit hoeft overigens niet perse maar geeft wel veel smaak aan je gerecht.
  • Als het ingekookt is doe je aardappels erbij en de verkruimelde bouillon blokjes erbij. Goed mengen totdat het bouillon opgelost is. Doe dit voor je het water erbij doet. In de Zonnatura blokjes zit geen troep zoals de standaard bouillon blokjes. Dat betekend dat het minder goed oplost en dat we het een beetje moeten helpen. Je kunt overigens zelf bouillon maken als je de tijd hebt. Dat smaakt natuurlijk vele malen beter. Dit is een snellere variant.
  • Schenk nu de hete water erbij en laat alles 30 minuten pruttelen totdat de aardappels gaar zijn.
  • Nu kun je ervoor kiezen om wat aardappel stukjes eruit te halen maar dat hoeft niet natuurlijk. Die kun je later erdoor doen zodat het meer een bite geeft.
  • Pureer alles met een staafmixer zo fijn mogelijk of prak met stamper.
  • Haal de soep door een zeef het liefst met grove mazen.
  • Zet de soep weer op het vuur en doe de aardappel erbij die je apart hebt gehouden.
  • Kruid naar smaak met peper en zout. Evt. kun je ook kurkuma, kerrie, chili erbij doen.
  • Je kunt de soep nu eten zoals die is of je versiert het met wat spekjes, olijfolie druppels, crème fraiche, geitenkaas, enz, wat je maar lekker vindt.

Eet smakelijk!


4 Reactie

  • Peter Angevare

    Beantwoorden mei 1, 2019 8:00 am

    Wat een heerlijk soepje weer Siegurd. Ga deze week meteen tijdens de wandeling met honden even plukken en deze soep proberen.

  • Ilma

    Beantwoorden juni 20, 2019 10:31 pm

    Leuk zo’n recept! Morgen weer even struinen in de wei en omgeving voor de groene ingrediënten. Onze paarden zijn dol op kleefkruid en brandnetel. Wij gaan het dus ook maar eens eten. De bouillonblokjes vervang ik even door bottenbouillon dat heb ik net weer kant en klaar in de diepvries.
    Deze week ook al een stamppotje van melde gemaakt uit eigen wei. Geeft zó veel voldoening. Hierna staat er nog biggekruid op mijn wensenlijstje van nieuwe gerechten. Hebben we nu ook in overvloed.

Plaats een reactie