Paardenbloem jam/gelei/siroop
Een leuk en simpel receptje die je met kinderen kunt doen. Bomvol smaak en aan te passen naar eigen smaak.
Je hoeft geen geleisuiker te gebruiken want paardenbloem heeft zijn eigen pectine.
Ingrediënten
- 200 gr paardenbloemen (100 bloemen is ong. 80 a 90 gram)
- 450 g suiker
- 1 grote sinaasappel
- 2 citroenen
- 1,5 liter water
- Naar smaak kun je ook kardemon, kaneel en/of steranijs toevoegen
Bereiding
- Pluk de gele linten van het groene kelkblad met een draaibeweging.
- Doe in een bak met vers water en spoel alles goed door.
Tip: voor het beste resultaat doe je het volgende. Pers zoveel mogelijk vocht eruit en spreid de linten op een theedoek en laat goed drogen in de zon voor een paar uur.
- Doe de linten in een pan en voeg naar smaak evt. plakjes 1 sinaasappel in plakjes, 1 citroen in pakjes, 1 steranijs en/of 1 kaneelstokje.
- Breng alles aan de kook en laat minstens 1 uur zachtjes sudderen.
- Als je dit in de avond doet (aanbevolen), dan zet je het vuur uit en laat je alles de hele nacht rusten.
- In de ochtend zet je even het vuur aan om alles op te warmen zodat de smaken beter los komen.
- Giet het mengsel door een theedoek of kaasdoek en knijp alle vocht er goed uit.
- Zet terug in een schone pan, voeg suiker of honing en laat het vloeistof goed inkoken. Dit is naar eigen smaak. Je kunt ook steeds een potje vullen en dan verder laten inkoken zodat je het verschil kunt zien.
- Schenk alles in schone potten.
Heerlijk bij pannenkoeken, in een prosecco of gewoon om met je vinger er in te duiken!
Recente reacties