fbpx
Onze partners

CategorieënRecente reacties


Calendar

april 2024
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Recente Posts


Tags

Blog

Siegurd.nl / Bushblog  / Het is allemaal meer dan de moeite waard!

Het is allemaal meer dan de moeite waard!

Bijna 2 jaar hebben we naar deze reis uitgekeken. Flink gespaard en gedoseerd onze spullen aangeschaft. In 2020, net voor de lockdown, hebben mijn man en ik deze fantastische reis gemaakt met Siegurd. We zijn op dat moment 45 en 50 jaar met een goede fysieke gezondheid. We zijn geen fanatieke sporters maar fit en genoeg wandel kilometers in de benen. We kennen Siegurd al een aantal jaren en hebben al verschillende workshops en reizen bij hem gevolgd. De basiskennis bushcraft zit er dus wel in, net als de ervaring om buiten onder een tarp de nacht door te brengen midden in de natuur.

We kunnen enorm genieten van de rust, het even helemaal niets te hoeven doen, geen prikkels van de buitenwereld al dan niet digitaal. Gewoon lekker de natuur in en je laten verrassen door wat deze te bieden heeft.
De bushcraftreis naar Finland stond al een tijdje op ons lijstje om een keer te doen. En nu we eenmaal geweest zijn wil ik proberen mijn enthousiasme over te brengen zonder teveel over de inhoud prijs te geven. Als je deze blog leest omdat je deze reis overweegt kan ik misschien je laatste twijfel weg nemen want, wat-een-geweldige-ervaring was dat. Ok, ik ben het met je eens, het is niet goedkoop, zeker als je nog al je spullen moet aanschaffen. Maar de sneeuw, het prachtige landschap, de weidsheid, dagen geen andere mensen dan je reisgezelschap, de husky’s, de sledetochten, de kou, het kampvuur, dagen niet douchen, het plezier onderling, het afzien op sommige momenten en de overwinning achteraf, kortom alles. Het is allemaal meer dan de moeite waard. Nog weken nadat we terug waren heb ik er vol van gezeten. En nu ik dit schrijf roept het wederom herinneringen op die me hetzelfde gevoel weer geven als vorig jaar in Finland.

Als je deze blog leest omdat je deze reis overweegt kan ik misschien je laatste twijfel weg nemen want, wat-een-geweldige-ervaring was dat!

Is er dan helemaal niets tegengevallen vraag je je misschien af? Vanaf het allereerste begin dat we in Finland arriveerden nam ik me voor om alles te doen wat er op mijn pad kwam en zoveel mogelijk in het moment te leven. Dus optimaal voelen en beleven. Nergens tegenop zien en met plezier en vertrouwen de dagen tegemoet. Dit leverde mij een energie op waardoor ik vaak onvermoeibaar was. Ik wilde alles op alles zetten om te voorkomen dat wanneer ik weer thuis was ik tegen mezelf moest zeggen, had ik nou toch maar….  Ik heb daarnaast ook een dagboek bijgehouden zodat ik mijn beleving van dat moment later weer terug kon lezen om deze opnieuw te ervaren.

Een goede voorbereiding is daarom wel essentieel om dit te kunnen bereiken. Wij, mijn man en ik, zijn niet gewend aan grote hoeveelheden sneeuw. We zijn geen wintersporters en vieren onze vakanties in de zomer. Ook temperaturen ver onder het vriespunt staan behoorlijk ver van ons af en was de grote onbekende factor. We hebben daarom onze paklijst ook regelmatig aangepast. Spullen eruit, erin, toch weer eruit en toch weer terug erin, tot we zeker waren dat we goed voorbereid aan de reis konden beginnen. Want ja, het koud hebben en niet meer warm worden is iets wat we heel graag wilde zien te voorkomen. Je kleding dus opbouwen in laagjes, bij voorkeur merinowol want dat is warm, voorkomt transpiratiegeur en je kunt er dus best een week mee doen. Krijg je het warm, doe je een laag uit, krijg je het koud, doe je een laag erbij. Zo eenvoudig als ik het schrijf, zo is het ook, kan ik na afloop zeggen.
Maar ook een goede slaapzak met bivakzak, een slaapmatje met een hoge isolatiewaarde en een tarp waren voor ons essentieel voor een goede warme nachtrust. Want ook al slapen we geregeld onder een tarp in een hangmat, nooit eerder met extreme kou. De koudste nacht tijdens deze reis was -25 graden en we hebben het geen moment koud gehad. Ik kan wel zeggen, als je dan midden in de nacht wakker wordt en je realiseert je dat je geheel vrijwillig, in the middle of nowhere, buiten ligt onder een tarp, omringt met een dik pak sneeuw, ver weg van thuis, je dat een machtig gevoel geeft.

Naast alle activiteiten die we hebben gedaan, die zonder meer een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten, is me vooral bijgebleven dat ik in die week totaal mijn dagelijkse leven niet heb gemist.

Op het moment dat bekend was hoe het reisgezelschap eruit zou zien heeft Siegurd een Whatsapp groep aangemaakt zodat we al wat met elkaar konden kennis maken. Tevens is de groep fijn omdat je de nodige vragen die je hebt hierin kan stellen. Ook werd de groep gebruikt om informatie te delen over de paklijst en welke spullen je juist wel mee moet nemen en wat niet direct noodzakelijk is. Ik schreef in het begin al dat we Siegurd al een aantal jaren kennen. Siegurd is iemand met een groot hart voor de natuur die helemaal in zijn element is met gelijkgestemden waaraan hij zijn kennis kan overdragen. Hij deelt zijn kennis maar wat graag met je. Hij geeft je nooit het gevoel dat je een domme vraag stelt en ook wanneer je bepaalde vaardigheden wat minder goed onder de knie hebt is hij geduldig en neemt hij rustig alles met je door. Door zijn rijke ervaring op het gebied van bushcraft heeft hij mij ook tijdens deze reis te allen tijde een veilig en vertrouwd gevoel bezorgd. Geen moment heb ik me ergens zorgen over hoeven maken. Tot in de puntjes heeft hij de reis voorbereidt en ontbrak het ons aan niets. Je moet het natuurlijk wel allemaal zelf doen en met de juiste instelling en goede voorbereiding zijn alle ingrediënten aanwezig voor een fantastische bushcraft ervaring.

Naast alle activiteiten die we hebben gedaan, die zonder meer een onuitwisbare indruk hebben achtergelaten, is me vooral bijgebleven dat ik in die week totaal mijn dagelijkse leven niet heb gemist. Thuis zijn we van alle gemakken voorzien. Sanitair is de normaalste zaak van de wereld. Als we iets nodig hebben gaan we naar de winkel of vinden we online antwoorden op onze vragen. Een week geen nieuws, geen stortvloed aan informatie waar je dagelijks gevraagd en ongevraagd mee gevoed wordt. Alleen maar bezig zijn met de vraag of er nog genoeg warm water is, het vuur nog brandt, of dat er nog genoeg hout gekloofd is. Dat geeft een enorme rust en het vermogen om optimaal te ontspannen, ondanks de inspanningen. Ik voel me een bevoorrecht mens dat ik dit heb mogen meemaken. Dit maakt me des te meer bewust van het feit dat ik zelf bepaal welke factoren van invloed zijn op mijn levensgeluk. Ik maak de wereld graag een beetje mooier door er zelf met zorg mee om te gaan. Ik laat me niet leiden door dingen waar ik geen invloed op heb maar kies voor positiviteit en eenvoud. Het geluk zit in kleine dingen.

Leonie Voets

PS: Door deze super ervaring hebben we deze reis wederom geboekt voor 2022.


Als je ook met ons mee wilt naar Finland, ga dan naar onze reispagina voor meer informatie.


Ook organiseren wij een infoavond op 5 juni waar je met al je vragen kunt komen. Zie hier voor meer info.

Geen reacties

Plaats een reactie

Boek Nu