Onze partners

CategorieënRecente reacties


Calendar

januari 2021
M D W D V Z Z
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Recente Posts


Tags

Blog

Siegurd.nl / Reisverhalen  / Lapland
Lapland 2018 1

Lapland

Daar sta je dan… zaterdagmiddag 16 uur en een bak sneeuw om je heen. Temperatuur ligt zo rond de -20 en we moeten een slaapplek zoeken. Hier was het allemaal om te doen, alle vragen, zoektochten en twijfel komen nu samen. Nu gaat het echt gebeuren …

En daar sta je dan op dag één in een witte wereld

Het begon allemaal in september 2017, Siegurd gaf aan dat de Arctic Bushcraft Experience definitief door zou gaan en dat er iemand meekon als extra begeleiding. Zonder na te denken stak ik (denk ik) als eerste mijn vinger op en was ik deze eerste keer aan de beurt om mee te gaan.
Na een paar minuten kwam het besef dat het daar best wel koud kan zijn en dat ik eigenlijk een heel grote koukleum ben. Oeps… wat heb ik gezegd, waar begin ik aan? Goed wie A zegt moet ook B zeggen, dus op naar de voorbereiding.

Met de temperaturen in mijn achterhoofd moesten toch mijn spullen onder de loep genomen worden. Als ik het al koud krijg, wil ik niet dat het door gebrekkig materiaal komt. Een andere slaapzak + slaapmat, een donzen jas, winterboots en wat extra Merino wollen ondergoed en sokken waren toch echt wel noodzakelijk.

Tocht met pulka’s

De tijd verstreek, mijn spanning en twijfel nam toe. Kan ik het, gaat het me lukken in die kou… Maar ook de leuke spanning van het nieuwe kwam iedere keer weer terug. Ik was nog nooit in Lapland geweest, dus was ook erg benieuwd hoe het daar zou zijn.

“Kan ik het, gaat het me lukken in die kou”

En daar sta je dan, na maanden voorbereiding. Een plekje zoeken in de sneeuw die zo los is dat je nog geen sneeuwbal kunt maken. Hoe maak je een plek, hoe stamp je de sneeuw lekker stevig aan… Allemaal vragen en dingen om uit te vinden. Gelukkig vonden we allemaal een goede plek en voor we het in de gaten hadden was het alweer bedtijd (jaja om 21 gaat het licht echt uit… pffff moe).
De eerste nacht heb ik (net als alle andere nachten) als een blok geslapen. Koud??? Wat is dat, geen moment heb ik het idee gehad dat het er echt tussen de -25 en -30 was. Sterker nog, het vest dat ik had aangehouden moest echt uit. Veel te warm in de slaapzak.


Deelnemers die (net als ik) voor het eerst in deze omstandigheden kamperen en hun weg zoeken.

De week die volgde was er één om nooit te vergeten. Ik ga geen dag tot dag verslag maken, want ik wil de verrassing voor toekomstig deelnemers niet wegnemen, maar wat een ervaring.
Vier dagen wild kamperen op een geweldige plek midden in de Finse natuur. Bushcraft technieken delen en leren in arctische omstandigheden. Grenzen zoeken, vinden en er overheen stappen. Deelnemers die (net als ik) voor het eerst in deze omstandigheden kamperen en hun weg zoeken. Wat een bikkels en doorzetters. Geweldig!

“De week die volgde was er een om nooit te vergeten.”

Na dit prachtige stuk van de reis, een volgend hoogtepunt. Een 2-daagse tocht met de hondenslede. Niet instappen in klaarstaande sledes, maar van begin tot eind bezig zijn met jouw span honden. Slee klaarmaken, honden intuigen, zelf sturen en helpen als de honden het te zwaar hebben. Eten geven, poepscheppen en heel veel knuffelen hoort er natuurlijk ook bij.

Een hondensleetocht in een fabelachtige omgeving

Wat een grandioze tocht en ervaring. Als er iets op een bucketlijst zou moeten staan is het wel zo’n tocht. Het landschap, het samen op weg zijn, maar zeker het op deze manier werken met honden zal me mijn hele leven bijblijven. Tussendoor ook nog eens ijsvissen en genieten van een lokale lekkernij … Mmmm

De reis heet Arctic Bushcraft Experience en een ervaring is het zeker. Een ervaring en beleving om nooit te vergeten.

Een paar kleine voetnoten nog:

  • Het materiaal is op deze reis belangrijk. Een geschikte slaapzak, goede handschoenen en schoenen, merino onderkleding en merino sokken zijn een absolute noodzaak. Dankzij dit materiaal heb ik het echt geen moment koud gehad.
  • Eten en drinken in deze omstandigheden is zo mogelijk nog belangrijker. Regelmatig eten houdt je interne motor aan de gang en zorgt ervoor dat je van binnen uit opwarmt. Drinken MOET … je merkt het niet maar de lucht is hier erg droog. Niet drinken staat gelijk aan uitdrogen…
  • Oh ja… Instant maaltijden van Adventure Food zijn uitstekend te eten. Ik ben een kieskauwer en ik vind het echt uitstekend smaken en de maaltijden geven een hoop energie.

Geen reacties

Plaats een reactie