fbpx
Onze partners

CategorieënRecente reacties


Calendar

juli 2024
M D W D V Z Z
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Recente Posts


Tags

Blog

Siegurd.nl / Reisverhalen  / Ruige bergen en burlende herten

Ruige bergen en burlende herten

“Woeste bergen die erom vragen om beklommen te worden,
Diepe dalen waar glimmende rivieren zich kronkelend doorheen waden,
Uitgestrekte vergezichten met schakeringen van grijstinten,
Het burlen van edelherten dat als een echo tegen de steile wanden weerkaatst,
Roodbruine heidevelden tot zover je kunt kijken,
Een als je gelukt hebt dan schrik je je een hoedje van opvliegende Schotse hoenders die nog geen meter van je vandaag met veel kabaal opvliegen.”

Dat is Schotland! Niet het Lochness meer, niet een tour bij een grote commerciële whisky distilleerderij, en ook niet een bezoek aan de grote steden Glasgow en Edinburgh (alhoewel Edinburgh een prachtige stad is). Nee, Schotland ervaar je pas als je de bergen in gaat. Je voelt je nietig en kwetsbaar maar tegelijkertijd voel je je ook echt verbonden met de natuur, met dit land. Het gevoel dat geen berg te hoog is, geen afstand te lang en geen uitdaging te zwaar. Puur en alleen omdat je zoveel van dit land gaat houden dat je gaat accepteren dat afzien erbij hoort. Ja zelfs regen en midges*.


“Het betreden van zo’n verlaten en ruig landschap blijft altijd magisch.”


Ga met ons mee met deze unieke ervaring. Wij zijn ervan overtuigd dat het een geweldig reis voor je gaat worden en hopen dat je net als Siegurd volledig verslaafd raakt aan dit land. Deze tiendaagse reis heeft alle ingrediënten om dat mogelijk te maken. Allereerst de reis ernaartoe met de boot vanuit IJmuiden zorgt ervoor dat je helemaal in de stemming komt. Gezellig met een drankje bespreken wij de route en beklimmingen van de reis. Na een heerlijke nachtrust wacht ons een prachtige rit naar de Cairngorms waar we ons installeren in een gezellige accommodatie. Dit wordt onze uitvalsbasis voor de komende vakantie. Hier kunnen we tot rust komen, heerlijk koken (Siegurd is amateur kok en vind het heerlijk om mensen te verwennen met zijn kookkunsten), spelletje spelen en natuurlijk elke tocht die we gaan ondernemen uitvoerig bespreken de avond ervoor.

En dan gaan we erop uit. Het betreden van zo’n verlaten en ruig landschap blijft altijd magisch. Wat de Hooglanden zo verschillend maken met de Alpen is dat zelfs na tien minuten lopen je al helemaal in ‘the middle of nowhere’ waant. Je hoort enkel het geluid van je voetstappen op grevel paadjes en hart kloppen in je borstkast na elke inspanning. De wandelingen variëren vaak van vlak in het begin tot steil naar de top, maar elke stap is de moeite waard. Bij de meeste tochten loop je eerst door statige bossen met Schotse dennen, hoge bosbessen struiken en kabbelende beekjes. Na een tijdje worden de bomen steeds schaarser en kleiner en het uitzicht steeds weidser. De dalen worden steiler en onheilspellender. Op een gegeven moment gaat het pad omhoog. Dat kan steil zijn, dat kan geleidelijk, maar omhoog zullen we moeten. Links hoor je een edelhert burlen, rechts het kakelend geluid van een opvliegende Schotse hoender. In de verte zie je een bergtop en je denk dat je er bent. Eenmaal aangekomen wordt je gelijk uit je illusie geholpen, er is nog een top, en nog één! Het houdt niet op en wanneer je denkt dit zal het wel weer niet zien, ben je er! De opluchting is niet te beschrijven. Iedereen wordt stil. Driehonderdzestig graden om je heen zie je niets anders dan bergtoppen tot het oog reikt. Wat een land. Puur genieten.

In de avond praten we nog na over de beklimming met een glaasje whisky in de woonkamer en maken we alweer voorbereidingen voor de volgende. Heerlijk vooruitzicht!

*Midge (culicoides impunctatus) is een zeer klein steekvliegje die slechts 1 tot 4 millimeter groot is. Het heeft korte poten, donkere vlekjes op de vleugels en stekende monddelen.

1Reactie

  • Peter Angevare

    Beantwoorden juni 17, 2019 10:38 am

    Ja Schotland is echt fantastisch! Je kunt er nog zo veel over praten en schrijven, maar net zoals ik het meerdere keren heb gedaan je moet het beleven en je verweven voelen met de Schotten, dieren en de natuur. Het grijpt mij elke keer weer aan zodra wij van de boot stappen. Net alsof het mijn tweede geboorteland is………………

Plaats een reactie

Boek Nu